Дорожні знаки. Групи дорожніх знаків. Світлофор. Сигнали для регулювання дорожнього руху

Бесіда про правила дорожнього руху

Мета: ознайомити дітей з основними дорожніми знаками, сигналами світлофора і сигналами регулювальника. Розвивати увагу і вміння користуватися знаннями практично. Виховувати бажання бути в безпеці на дорогах.

Обладнання: дорожні знаки, Правила дорожнього руху.

Учитель. Буквар людині потрібний для того, щоб вивчити азбуку, навчитися читати, писати, тобто стати грамотним. А щоб бути грамотним на дорозі, без якої сьогодні не прожити нікому, щоб жити у безпеці, треба добре вивчити дорожню азбуку — це дорожні знаки, їх є багато і вони різні. Але всі дорожні знаки застерігають кожного з нас від небезпеки на дорозі.

Дорожні знаки поділяються на такі групи:

  1. Попереджувальні.
  2. Заборонні.
  3. Наказові.
  4. Інформаційно-вказівні.
  5. Знаки пріоритету.
  6. Знаки додаткової інформації.
  7. Пізнавальні знаки.

Попереджувальні знаки інформують про характер небезпеки. Вони можуть нести різну інформацію, у якій ти повинен розбиратися. Наприклад: «Пішохідний перехід», «Небезпечний поворот» (лівий, правий), «Викидання гравію», «Земляні роботи», «Небезпечне узбіччя», «Слизька дорога», «Падіння каміння», «Крутий спуск», «Інші небезпеки», «Залізничний переїзд зі шлагбаумом», Залізничний переїзд без шлагбаума» — тут ти повинен бути особливо обережний, щоб правильно перейти колію і не потрапити під потяг.

Заборонні знаки вводять або відміняють певні обмеження. Наприклад: «В’їзд заборонено» — забороняє в’їзд усіх видів транспорту, «Рух заборонено» — забороняє рух усіх видів транспорту, «Рух мотоциклів заборонено» — забороняє рух мотоциклів, «Рух на велосипедах заборонено» — забороняє рух на велосипедах, «Прохід закрито» — забороняє рух пішоходів, «Кінець зони всіх обмежень» — це означає, що всі обмеження знімаються.

Наказові знаки вводять або відміняють певні режими руху. Наприклад: «Рух прямо», «Рух праворуч», «Рух ліворуч» — дозволяє рух лише у вказаному напрямку, «Круговий рух» — дозволяє рух тільки у зазначеному стрілками напрямку, «Велосипедна доріжка» — дозволяє рух тільки на велосипедах, «Пішохідна доріжка» — дозволяє рух лише пішоходам.

Інформаційно-вказівні знаки інформують про особливості режиму руху або про розташування в напрямку руху населених пунктів та інших об’єктів. Наприклад: «Місце зупинки автобуса» — це зупинка автобуса, «Місце зупинки тролейбуса», «Місце зупинки трамвая», «Місце зупинки таксі», «Пішохідний перехід», «Підземний перехід», «Надземний перехід», «Місце стоянки», «Пункт харчування», «Місце відпочинку», «Готель», «ДАІ», «Лікарня», «Автозаправка», «Вода для пиття».

Всі дороги поділяються на головні і другорядні. У місті біля кожної дороги є тротуари, а за містом вздовж дороги тротуарів немає, але є узбіччя, на якому можуть спинятися машини, по якому можна рухатись і пішоходам. Пам’ятайте, що за містом по узбіччю треба йти назустріч транспорту.

Якщо ви вмієте читати дорожні знаки, то знатимете, як треба рухатися, чого остерігатися, куди звернутись у разі потреби. Дорожні знаки — це азбука, по якій можна читати книгу доріг.

Крім цих знаків, є ще дорожня розмітка — це знаки, що їх малюють просто на проїжджій частині, бордюрах та інших елементах доріг; вони вказують напрямок руху, порядок дорожнього руху, габарити дорожніх споруд: мостів, тунелів і т. д. Розмітка є горизонтальна і вертикальна. Горизонтальна — на проїжджій частині — це лінії білого або жовтого кольору. Наприклад: широка суцільна лінія — позначає край проїжджої частини на автомагістралях; поділ транспортних потоків протилежних напрямків. Якщо така лінія посередині — це осьова лінія, вона поділяє дорогу на дві частини — праву і ліву. Перетинати автомобілям її заборонено. Якщо ти не встиг перейти на другий бік дороги, то можна зупинитися на осьовій лінії. На широких вулицях, де рух транспорту в одному напрямку в декілька рядів, на переходах білою фарбою наносять «острівець». Це безпечне місце для пішоходів. Стоп-лінія означає, що водій повинен зупинитися. Широкі поперечні лінії на проїжджій частині означають перехід для пішоходів. Таку розмітку називають «зеброю».

А ще на великих дорогах, де рух транспорту інтенсивний, на перехрестях доріг встановленісвітлофори, які самі регулюють рух автомобілів і пішоходів. Це ваш помічник, бо завжди підкаже, коли йти, коли зачекати, а коли стояти і не рухатись. І хоч у нього тільки три сигнали, ти добре знаєш, що вони означають: Червоне — стій! Жовте — увага! Зелене — йди! Тому подружися з ним — і ти завжди будеш у безпеці!

А от коли світлофор зіпсувався, що тоді? Тоді виходить на дорогу регулювальник дорожнього руху з жезлом, який і в темноті світиться так, щоб усім було його видно.

Запам’ятай сигнали регулювальника!

  • Якщо регулювальник стоїть до тебе обличчям або спиною — переходити проїзну частину у цьому напрямку заборонено.
  • Якщо регулювальник стоїть до тебе боком (руки витягнуті в сторони, опущені або права рука зігнута перед грудьми) — пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною та перед грудьми регулювальника
  • Якщо регулювальник стоїть до тебе боком (права рука витягнута вперед) — пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника
  • Якщо рука регулювальника піднята вгору — ти стій, бо це «увага».

Переходь вулицю лише за сигналом регулювальника або за сигналом світлофора.

Загадки

Має хто три різних ока,
Та ще й дивиться звисока?
Ними він весь час моргає,
Що за звір, хто відгадає? (Світлофор)

Яка тварина втекла із зоопарку, щоб весь час лежати посеред дороги? (Зебра)

Учень.

На світлофор дивитись вмій —
Це так в житті важливо!
Червоне світло — значить стій!
Йти просто неможливо!
А жовте увімкнеться вмить, —
Не поспішай, не рвися.
Не треба також тут спішить —
Уважно роздивися.
А як зелене увімкнуть —
То зовсім інша справа!
Через дорогу всі ідуть
Сміливо зліва й справа.


Учениця.

Світлофор три ока має,
Він про все розповідає:
Жовтий — стій і роздивись,
Враз замри, не ворушись.
Бо червоний запалає —
Він іти забороняє.
А зелений засвітився —
Це для тебе шлях відкрився.
Будь завжди уважний дуже!
Знай всі правила, мій друже!
Де іти, де постояти,
Де потрібно зачекати.
Це не жарти і не сміх,
Бо життя — одне у всіх.

Учень.

Щоб здоровим завжди бути,
Треба добре те збагнути,
Що дорога, безперечно,
Дуже-дуже небезпечна.
Та як правила всі знаєш
І щодня їх пам’ятаєш,
То, звичайно, що тоді,
Де узятися біді?
Кожен знає перехожий:
Перехід на зебру схожий.
Й попереджувальний знак
Перехід покаже, так?
А від школи і додому
Знаєш стежечку знайому?
Бо ж водили мама й тато,
Хоч і знаків там багато,
Знає вже дитина кожна,
Краще як пройти тут можна.

Кiлькiсть переглядiв: 17930

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.